Alegria Hälsa och Utbildning

Releasedatum närmar sig

Nu är det snart dags för att släppa min roman Om färgen var blå till försäljning. Måndagen den 3 maj närmar sig med så snabbt att jag knappt hinner med. Jag är så glad för all pepp jag har fått av alla jag mött. Och ja, det är jättekul att det jag knopat med under så lång tid har blivit en bok. Och ja, det är läskigt att den nu ska läsas av andra. Det verkar dessutom som det blir ganska många andra…jag har snart sålt 100 böcker även om den inte är släppt än. Känns overkligt!

Många har frågor om boken så jag tänker att jag svarar på de vanligaste frågorna här. Det är intressant att se att det är ungefär samma frågor jag får så jag svarar på de i ”vanlighetsföljd”, alltså den vanligaste först.

Vad handlar boken om?
Boken handlar om Sigrid som har fastnat i en stagnerad relation och hennes längtan efter att bli sedd. Den handlar om Erion, Sigrids man, och hur han ser på relationen. Boken varvar Sigrid och Erions perspektiv och visar hur olika de ser på situationer de båda befinner sig i.

Är det en självbiografi?
Nej, det är ingen självbiografi. Det är ren fiktion, jag har hittat på allt. Sigrid är inte jag och ingen av de andra karaktärerna är någon specifik person. Alla karaktärerna har drag som påminner om mig och om andra människor jag har mött så de är en blandning av mig, människor jag mött och min egen fantasti.

Däremot är miljön på Fjället (en kursgård i boken) inspirerad av Fridhems folkhögskola i Svalöv. Somrarna på Fridhem har varit en oas för mig och blir också en oas för Sigrid.

Hur lång tid tog det att skriva?
Jag började skriva 2018 och grovmanuset var klart våren 2019. Sen har det varit en lång process med att få kontrakt med ett förlag. I och med corona hade jag heller ingen brådska med att ge ut boken så jag och förlaget (Ekström och Garay) kom överens om att den skulle komma ut nu i maj istället för i vintras.

Hur får du tid att skriva?
Det får jag inte. Det tar jag mig. Jag har en rutin att jag går upp före alla andra på morgonen och gör yoga och skriver en stund. Det är min dagliga rutin. Sen brukar det fungera bäst för mig att skriva när jag är i ett sammanhang där jag får lov att göra det fullt ut så jag brukar försöka åka iväg någonstans. Gärna tillsammans med andra skrivarkompisar. Då sitter vi och skriver bredvid varandra och bryter för lunch, fika och middag. Det är något av det bästa jag vet.

Hur kommer du på vad du ska skriva? Har du en färdig historia som du skriver ner?
Jag har ingen färdig plan när jag börjar, jag har en idé. Sen har det varit lite olika hur strukturerad jag har varit. I ”Om färgen var blå” började jag skriva och sen blev det som det blev, karaktärerna blev ganska snabbt självständiga och började tänka och göra saker själva. Jag har fått förmånen att följa med på deras resa.

Jag brukar göra en ”back-story” i början av projektet som innebär att jag skriver ner saker om karaktärerna som tex hur de ser ut, vad de jobbar med men också vad de brinner för och är rädda för. Sen har jag en ungefärlig plan över vad som kan hända och hur det ska sluta men det kan ändras under tiden jag skriver.

Kommer det en uppföljare?
Ja! Sigrids resa fortsätter i ett litet annat format i nästa bok som har arbetstiteln ”Alla mina dejter” som kommer i höst. Sen håller jag på att skriva på nästa uppföljare som handlar om några av karaktärerna i boken.

Var kan jag köpa boken?
Den går att köpa på alla nätbokhandlar tex Bokus. Om du träffar mig kan du köpa den direkt av mig, det blir lite billigare (150 kr). Du kan också gå in i din bokhandel och se om den finns, finns det inte kan de beställa den till dig.

 

undefined

 

 

Vänner

Jag är så tacksam över alla fina personer som jag har i min närhet. Mina vänner. Ni som stimulerar mig att vara mig själv, att göra det jag brinner för, att få mig att våga det jag inte vågar.

 

Så tack!

 

undefined

Mindfulness utan flum

Det här en av de bästa böckerna jag läst på länge. Jag har läst alla Åsas böcker och lyssnat på hennes föreläsningar några gånger och jag har alltid tyckt om hennes sätt att se på människan, på psykologi och på mindfulness. Men den här boken är snäppet bättre än allt annat (eller så är jag på en annan plats än när jag läst tidigare…).

Oavsett så beskriver hon hur det är att leva med sina känslor och hur våra tankar och känslor lever sitt eget liv. Och hur vi kan förhålla oss till oss själva, våra tankar och våra känslor.

Jag är en person som tänker mycket och känner mycket. Det lättaste för mig är att begränsa mina tankar och känslor, att hela tiden vara igång och inte ge utrymme till för mycket tankar och känslor. Åsa menar tvärtom. Att våga stanna i känslan. I teorin håller jag med, men gud vad svårt i praktiken, i alla fall att stanna i jobbiga tankar och känslor. Jag övar mycket på att fokusera min uppmärksamhet, att låta positiva känslor och sinnesförnimmelser ta plats för jag märker att det gör att jag mår bra. Men att stanna i jobbiga känslor…det är väldigt mycket svårare. För mig.

Kanske är det därför jag skriver, för då kan jag låta mina karaktärer stanna i känslor och jag får se vad som händer. Mina karaktärer är inte jag, de har egna tankar och känslor, men jag får följa med på deras resa och jag lär mig av deras lärdomar på något sätt. Flummigt. Jag kanske ska skriva en bok om flum istället..

Jag rekommenderar i alla fall den här boken till alla som är intresserad av hur människor fungerar, psykologi och mindfulness.

 

undefined

Jag = redaktör

Är så glad över att få vara en del av Gleerups förlag och sitta på andra sidan som redaktör. Jag har lärt mig oerhört mycket och njuter av att få leka med språk, form, bildsättning tillsammans med kompetenta kollegor! Nu börjar de första böckerna komma från tryckeriet och det gör mig så stolt! 

 

undefined

Home ← Older posts